Слово Ректора

Якість вищої освіти, вищої технічної освіти, визначає рівень розвитку країни та добробуту її громадян. Саме тому в Україні останнім часом здійснюється ряд реформ, головною метою яких є підвищення якості вищої освіти до рівня світових вимог.

Одеська національна академія харчових технологій перебуває на новому етапі розвитку. В академії повністю впроваджений ступінчастий принцип вищої освіти: від молодшого спеціаліста до бакалавра, спеціаліста, магістра, кандидата і доктора наук.

Сьогодні 11 факультетів у складі чотирьох навчальних інститутів, інститут післядипломної освіти та підвищення кваліфікації, науково-дослідний інститут, коледж і три технікуму є потужний науково-освітній центр на Півдні нашої країни, який об’єднав близько 15000 студентів, 2400 викладачів і співробітників, в тому числі близько 100 професорів і 400 доцентів, кандидатів наук.

У ювілейному 2012 році нами були створені чотири інститути, які об’єднали вікові традиції і сучасні інновації, головною метою функціонування яких є широкомасштабне впровадження освітньої моделі кращих європейських університетів: від отримання знань – до науково обґрунтованого їх застосування. Всім чотирьом інститутам за одноголосним рішенням членів Вченої Ради академії присвоєні імена видатних промислових діячів і вчених, що мають безпосереднє відношення до долі нашого ВНЗ.

Технологічний інститут харчової промисловості ім. М.В. Ломоносова об’єднав факультети «Технології зерна, хлібопродуктів, кондитерських виробів, комбікормів і біопалива», «Технології харчових продуктів, парфумерно-косметичних засобів, експертизи та товарознавства», «Технології вина та нанобіотехнологій» і «Інноваційних технологій харчування, ресторанно-готельного та туристичного бізнесу ». М.В. Ломоносов першим з російських вчених ще в середині XVIII століття займався теоретичними дослідженнями в області створення ефективних млинів, вніс неоціненний вклад в розвиток уявлень про їжу в світлі досягнень хімії і механіки. Його ім’я носив Одеський технологічний інститут харчової промисловості з 1968 по 1994 роки. Сьогодні славне ім’я «ломоносовців» ще не забуте, а історична справедливість відновлена.

Інститут Механіки, автоматизації та робототехніки ім. П.Н. Платонова об’єднав факультети «Автоматизації, мехатроніки і робототехніки» і «енергоменеджменту, технологічного обладнання та технічного дизайну». П.Н. Платонов очолював наш інститут протягом 20 років. Він одним з перших заклав основи політехнічного і політехнологічною розвитку нашого ВНЗ.

Інститут Холода, кріотехнологій і екоенергетика ім. В.С. Мартинівського об’єднав факультети «низькотемпературні техніки і технологій», «Прикладної екології, енергетики і нафтогазових технологій» і «Інформаційних технологій та кібербезпеки». В.С. Мартиновський – один з основоположників науки про холод, очолював Одеський технологічний інститут консервної промисловості, пізніше академію холоду протягом 25 років.

Інститут Прикладної економіки і менеджменту ім. Г.Е. Вейнштейн об’єднав факультети «Економіки, бізнесу і контролю» і «Менеджменту, маркетингу та логістики». З ім’ям Г.Е. Вейнштейн пов’язано народження нашого навчального закладу. Будучи успішним бізнесменом, зернопромишленніком, талановитим менеджером він багато уваги приділяв розвитку технічної освіти. Приміщення Одеської школи борошномелів були побудовані на його власні кошти.

Зароджений 110 років тому дух меценатства отримав нове втілення у співпраці з лідерами вітчизняної харчової, зернопереробної і комбікормової промисловості, машинобудування і автоматизації, виробництва технічних газів. «Миронівський хлібопродукт», «Нібулон», «S-інжиніринг», «Айс-Блик» і багато інших успішних компаній і підприємств сьогодні беруть активну участь у фінансуванні підготовки інженерних кадрів і проведенні наукових досліджень.

Ми любимо і поважаємо нашу історію. Об’єднавши успіхи і досягнення в минулому і сьогоденні, ми з упевненістю дивимося в майбутнє, розраховуючи на свою працездатність, свої сили і на сили Добра і Справедливості!

Досягнення наших випускників, викладачів і співробітників, наукові і спортивні перемоги наших студентів, їх лідерство в самоврядуванні і художньої самодіяльності стали підтвердженням кращих вікових традицій інженерної освіти і високої ефективності розробленої нами моделі підготовки лідерів державної служби, освіти, науки, промисловості та бізнесу.

Високий статус, швидкий професійний і кар’єрний ріст випускників Одеської національної академії харчових технологій підтверджують якість вищої освіти, що надається одним з найстаріших вищих навчальних закладів України.

Керівники різних рівнів, запрошуючи наших випускників на роботу, відзначають не тільки високий рівень їх професійної підготовки, а й такі важливі особистісні якості, як адаптивність і комунікабельність, почуття гумору, здатність сформувати позитивний психологічний клімат в колективі підлеглих і колег. І в цьому, безперечно, велика заслуга не тільки педагогів академії, але й чудового міста Одеси. Студенти, навчаючись в нашій академії, мають можливість розвивати свою культуру та ерудицію в громадському інституті культури. Куратори допомагають познайомитися з культурною спадщиною Одеси. Відвідування музеїв, виставок, театральних вистав стало звичайним для більшості студентів. Інтерес до художньої самодіяльності наших студентів вже давно вийшов за межі академії. Конкурси КВН, «Міс академія», «Вечір першокурсника» та інші отримали популярність у студентської молоді всього міста.

Вагомі спортивні досягнення студентів академії підтверджують користь поєднання професії харчовика із заняттями спортом. Серед наших студентів навчаються майстри спорту, чемпіони України, Європи та світу з тайського боксу, волейболу та інших видів спорту.

Участь у студентському самоврядуванні дозволяє студентам здобувати навички управління колективом. Під керівництвом досвідчених наставників студенти академії навчаються діловим відносинам, які нерідко переростають в міцні партнерські відносини, формуючи виробничу, наукову і бізнес еліту країни.

Дружний колектив професорів, доцентів, викладачів, наукових співробітників та студентів впевнено впроваджує вищу освіту в харчову та зернопереробну сфери, домагається визнання у професіоналів всього світу. У 2004 році академія увійшла до Асоціації європейських університетів, а в 2005 році – в Європейську федерацію харчової науки і технологій. В даний час академія є членом 9 міжнародних організацій. Потужний науковий і кадровий потенціал, столітні традиції Одеської національної академії харчових технологій є надійною запорукою її подальшого успішного розвитку.

112 років успішного розвитку довели правильність головного принципу – ставки на лідера. ОНАХТ завжди орієнтується на лідерів. Сьогодні вже ОНАХТ – лідер в Україні в галузі підготовки фахівців для харчової та зернопереробної промисловості. Цей факт ще в 2010 році був визнаний Міністерством аграрної політики та продовольства України, Українською зерновою асоціацією, Асоціацією «Українське морозиво», Союзом птахівників України, Союзом кормовиробників України та багатьма іншими професійними об’єднаннями. Саме тому проблем з працевлаштуванням у наших випускників немає. Є проблема вибору.

В академії панує дух лідерства, ми готуємо лідерів!

Орієнтуйся на лідерів і життя набуде нового змісту і обернеться достатком і щастям в кожній родині!
Бажаємо успіхів!       
Єгоров Богдан Вікторович